Historia
m67
m132
IMG_5550


Soliman Alinasab, även känd som vår Taekwondo mästare, började sin träning 1971.

Han var en av 70 personer som var de första i Iran att tränas i Taekwondo. Det var en millitär träning för fallskärmsjägare, och två tränare hade blivit inbjudna speciellt från Korea för att träna dem.

I ett år tränade de från klockan åtta på morgonen till klockan två på eftermiddagen varje dag.


Av alla de som började med träningen var det 20 personer som fick svart bälte i slutändan. Självklart var Soliman en av dem.

Efter träningen fullbordats bestämde sig Soliman och fem av hans vänner för att starta egna klubbar i Iran, och det blev mycket populärt. Flera av deras klubbar finns kvar idag och har vuxit sig riktigt stora, och många av dem som fick svart bälte den dagen har tävlat i VM och liknande stora tävlingar.

1990 utvandrade Soliman med sin fru och sina barn Behzad, Babak och Sanaz till Sverige.

I början tränade de på Ekbacken, och många människor såg dem och blev intresserade. 1991 startades Österåkers egna Taekwondo klubb.


Sedan dess har det bara gått bra för klubben, vi får fler och fler medlemmar för varje säsong, och fler och fler graderar sig till svart bälte. Sedan dess har klubben tränat i såväl Bergahallen, Sporthallen och nu Sörahallen. 1997 delades klubben i två grupper, en barngrupp för barn i åldern 6-13 år och en ”vuxengrupp”, ungdomar och vuxna.


Soliman brinner verkligen för Taekwondo, och han vill att alla ska kunna träna, speciellt ungdomarna. Det är bättre att de lär sig kampsport än är ute och bråkar på gatorna, menar han. För övrigt tycker han att laganda är väldigt viktigt. Taekwondo klubben ska vara som en andra familj, där man känner sig välkommen och respekterar varandra.

Klubben har anordnat många tävlingar bland annat svenska cuper och SM